Saturday, August 11, 2012

Den merkelige hendelsen med hunden den natten (Mark Haddon)

bilde fra Pax forlag
Denne fine røde boka leste jeg da jeg hadde en elev med Asperger. Grunnen er at hovedpersonen i den også har Asperger. Og det var lurt gjort. Jeg lærte masse, som man ikke lærer hos PPT.

Tenåringen Cristopher bor hos faren sin, der livet preges av rutiner. En natt skjer det noen uventet; han finner en død hund. Når han bestemmer seg for å løse mysteriet om hvem som drepte den, blir han også nødt til å løse mysteriet om den døde moren sin.

Boka er kjempegod. Det står et utdrag fra den i engelskboka Experience, og den er like god på engelsk. Det som kanskje er mest fascinerende, er innblikket vi får i Christopher sin verden. Da snakker jeg ikke om den engelske byen han bor i, men hvordan han opplever omgivelsene sine. Som sagt har Christopher Asperger syndrom, noe som ofte betyr at det er vanskelig å forstå følelser og ansiktsutrykk, og at språk oppfattes bokstavelig slik at det er vanskelig å forstå ordtak og språklige bilder (for eksempel bør man ikke be noen med Asperger om å løpe og hente noe, dersom det ikke haster veldig). Cristopher er derimot veldig god med tall, de er trygge størrelser i en kaotisk verden. Å løse et mysterium kan kanskje virke enklere for noen med sans for sannhet og vitenskap, men det kan jammen ha sine utfordringer også!

Denne boka anbefaler jeg på det varmeste, til alle! Den er god i norsk oversettelse, men du trenger ikke være verdensmester i engelsk for å lese den på originalspråket, og den har en veldig god historie som vi alle kan nyte og lære noe av. På engelsk heter den The curious incident of the dog in the night-time.

No comments:

Post a Comment